LIVE TEXT | Război în Ucraina. Retragerea pe malul de est al Niprului este puțin probabil să fie o capcană menită să atragă trupele ucrainene în lupte costisitoare lângă Herson. Prigojin și Kadîrov laudă retragerea

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Retragerea pe malul de est al Niprului este puțin probabil să fie o capcană menită să atragă trupele ucrainene în lupte costisitoare lângă Herson. Prigojin și Kadîrov laudă retragerea

Comandanții ruși vor încerca cu siguranță să încetinească avansurile ucrainene pentru a menține o retragere ordonată, iar unele forțe ar putea rămâne pentru a întârzia trupele ucrainene în orașul Herson – dar această luptă va fi un mijloc de a retrage cât mai multe unități rusești în bună ordine.

Soldați ucraineni în regiunea Herson. Foto: EPA-EFE

UPDATE 06.22 Spațiul informațional rusesc a reacționat în mod previzibil la anunțul retragerii din Herson cu diferite grade de furie și îngrijorare. Câțiva bloggeri ruși au subliniat că retragerea este consecința naturală a eșecurilor sistematice în cadrul structurilor militare și de comandă ruse și au încadrat retragerea ca un rezultat inevitabil al nuanțelor politice dincolo de tărâmul controlului militar. Surse ruse au subliniat, de asemenea, că aceasta este o înfrângere majoră pentru forțele ruse, deoarece acestea pierd teritoriul pe care Rusia l-a anexat și pe care îl revendică ca fiind al său. Cu toate acestea, multe voci proeminente din spațiul blogger militar au fost de partea lui Surovikin și au lăudat decizia ca fiind una necesară, indicând faptul că Rusia a învățat din efectele informaționale ale retragerii dezastruoase din Oblastul Harkov, de la mijlocul lunii septembrie. Un proeminent blogger militar rus, care a criticat anterior în mod strident desfășurarea operațiunilor rusești, a declarat că Surovikin a făcut tot ce a putut în circumstanțele date, așa că în cele din urmă el nu poate fi acuzat. Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin și-a exprimat sprijinul pentru retragere și a numit-o „cea mai mare realizare” a lui Surovikin din cauza dorinței declarate a lui de a păstra siguranța trupelor ruse. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost de acord cu evaluarea lui Prigojin și a susținut că Surovikin a salvat mii de vieți și caută poziții mai avantajoase.

UPDATE 05.43 Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele au continuat de-a lungul autostrăzii Svatove-Kremmina și Bilohorivka, regiunea Lugansk pe 9 noiembrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins un atac la sol ucrainean la nord-vest de Svatove către Kuzemivka, regiunea Lugansk. Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile la sol ucrainene de-a lungul liniei frontului Ploshchanka-Makiivka, la sud de Svatove și lângă autostrada R66. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la nord-vest de Svatove, lângă Novoselivske și la sud de Kreminna, lângă Bilohorivka.

Forțele ucrainene au vizat probabil o zonă din spate din regiunea ocupată Lugansk pe 9 noiembrie, exacerbând posibil temerile Rusiei cu privire la capacitatea Ucrainei de a lovi zonele din spatele liniilor de apărare rusești. Imaginile geolocalizate arată fum și pagube extinse la un internat din Kadiivka, regiunea Lugansk, cu echipament militar rusesc în apropiere, ceea ce indică faptul că forțele ruse probabil au folosit școala ca bază. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au vizat Kadiivka cu HIMARS. Șeful ucrainean din regiunea Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse au început să exploateze zone aleatorii din regiunea Luhansk și să depoziteze muniția în camioane, mai degrabă decât în depozite, de frică.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

UPDATE 05.01 Oficialii militari ucraineni au păstrat în mare măsură tăcerea operațională cu privire la situația din regiunea Herson pe 9 noiembrie, în ciuda confirmării de către oficialii militari ruși că trupele ruse se retrag de pe malul de vest al râului Nipro. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ruse au continuat acțiunile defensive și încearcă să pregătească poziții pentru o retragere. Consilierul biroului președintelui ucrainean, Mykhailo Podolyak, a raportat că Ucraina nu a observat semne că trupele ruse se vor retrage fără luptă. Sursele militare ucrainene au cerut tăcerea operațională din cauza așteptărilor unui succes iminent ucrainean pe linia frontului.

Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri în apropierea graniței Mykolaiv-Oblastul Herson la nord-est de orașul Herson pe 9 noiembrie. Bloggeri militari ruși au susținut că trupele ucrainene au lansat un atac asupra Snihurivka, regiunea Mykolaiv pe 9 noiembrie, iar șeful ucrainean al oblastului Mykolaiv, Vitaly Kim a raportat că trupele ucrainene continuă să lupte pentru controlul deplin al așezării. Filmări geolocalizate arată un soldat ucrainean plimbându-se fără griji în Kalynivske, regiunea Mykolaiv (53 km nord-est de orașul Herson), după ce trupele ucrainene au eliberat așezarea. Deputatul pentru ocupația Hersonului, Kirill Stremousov, a susținut în seara zilei de 8 noiembrie că forțele ucrainene au spart apărarea rusă și au ajuns la marginea de nord a Snihurivka (45 km nord-est de orașul Herson). Stremousov a murit ulterior într-un accident de mașină raportat pe 9 noiembrie. Bloggeri militari ruși au comentat că Brigada 205 de Infanterie Motorizată Independentă rusă a Armatei 49 de Arme Întrunite și elemente ale Forțelor Aeropurtate (VDV) sunt responsabile pentru apărarea Snihurivka.

UPDATE 04.38 Imaginile geolocalizate arată că trupele rusești au distrus poduri în zona Snihurivka, indicând că trupele ruse efectuează o retragere controlată din pozițiile la nord-est de orașul Herson, ca parte a retragerii mai largi de pe malul de vest al Niprului. Un proeminent blogger militar rus a raportat că trupele ruse minează podurile pe rutele cheie de retragere și efectuează retrageri controlate din așezările de la nord-vest și nord-est de orașul Herson. De asemenea, Ministerul rus al Apărării (MOD) a continuat să susțină că trupele ruse au respins atacurile ucrainene din nordul Oblastului Herson, la nord-vest de Beryslav, în jurul Sadok, Kachkarivka și Pyatikhatky.

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Trupele ucrainene și-au continuat campania de interdicție cu succes împotriva zonelor de concentrare a trupelor ruse din regiunea Herson, pe fondul rapoartelor de retragere a Rusiei pe 9 noiembrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a confirmat că loviturile ucrainene au distrus depozitele de muniții rusești în Snihurivka.

UPDATE 03.51 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 9 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile rusești asupra Bakhmutului și lângă Klishchiivka (7 km sud-vest), Mayorsk (20 km sud), Soledar (12 km nord-est), Bakhmutske (11 km). nord-est), Yakovlivka (17 km nord-est) și Bilohorivka (23 km nord-est). Imaginile geolocalizate au arătat că forțele ruse și forțele Wagner au avansat în jumătatea de sud a orașului Bilohorivka, regiunea Donețk. O sursă rusă a susținut că forțele Wagner au încercat să spargă apărarea ucraineană de la periferia de est a lui Bakhmutului pe 9 noiembrie. Imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, forțe ucrainene trăgând asupra pozițiilor rusești la nord de Ivanhrad.

Lupte în jurul Bakhmutului. Foto: Nexta TV via Twitter

Lupte în jurul Bakhmutului. Foto: Nexta TV via Twitter

Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 9 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în zonele Vesele (8 km sud-vest de Avdiivka), Opytne (4 km sud-vest de Avdiivka) și Pervomaiske ( 12 km sud-vest de Avdiivka). O sursă rusă a confirmat că forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni la sol spre Opytne, Kransohorivka (la periferia de nord-vest a orașului Donețk) și Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk).

Sursa: ISW

Sursa: ISW

Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk pe 9 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în zonele Pavlivka (50 km sud-vest de orașul Donețk) și Novomykailivka (30 km sud-vest de orașul Donețk). Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene în apropiere de Novomykhailivka, Pavlivka și Vremivka (33 km nord-vest de Vuhledar). O sursă pro-ucraineană a susținut că vremea a încetinit forțele ruse în zona Novomykhailivka pe 9 noiembrie. Consilierul ucrainean al primarului Mariupolului, Petro Andriușcenko, a raportat pe 9 noiembrie că autoritățile de ocupație ruse fortifică și spatele regiunii de la vest de Donețk. Andryushchenko a raportat că autoritățile ruse de ocupație instalează dinți de dragon și plantează mine de-a lungul liniei Ahrobaza-Berdyanske-Shevchenko-Pryazovske, lângă suburbiile Mariupolului. Forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact în vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporijia.

UPDATE 03.15 Forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie și rachete în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporijia și Mykolaiv pe 9 noiembrie, cu scopul de a-și menține pozițiile ocupate. Șeful regiunii Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko și alte surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat UAV Shahed-136 de fabricație iraniană la Dnipro City, lovind o clădire a unei întreprinderi de logistică nespecificate. Oficialii ucraineni au adăugat că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus cinci vehicule aeriene fără pilot (UAV) Shahed-136. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, și alte surse ruse, au publicat imagini care prezintă consecințele atacurilor Shahed-136 asupra orașului Dnipro. Oficialii din regiunea Dnipropetrovsk au mai raportat că forțele ruse au bombardat așezările din raionul Nikopol.

Forțele ucrainene au continuat, la rândul lor să țintească logistica și pozițiile rusești în regiunea Zaporijia. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit unități rusești într-o așezare ocupată nespecificată din regiunea Zaporijia, distrugând 15 piese din diverse echipamente militare rusești și rănind și ucigând până la 150 de membri ai personalului rus, pe 6 noiembrie. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că soldații ruși continuă să fie aduși în spitalele orașului „în masă”, pentru tratarea rănilor.

UPDATE 02.59 Deteriorările podului din strâmtoarea Kerci continuă să perturbe liniile de comunicație terestre (GLOC) ale Rusiei către sudul Ucrainei. Ministerul Apărării al Regatului Unit (MOD) a evaluat că este puțin probabil ca podul peste strâmtoarea Kerci să fie operațional cel puțin până în septembrie 2023, reducând capacitatea Rusiei de a deplasa echipamente militare și personal pe calea ferată și rutieră. Ministerul Regatului Unit a remarcat că, deși oficialii ruși speră să redeschidă podul până în martie 2023, vremea va juca un rol semnificativ în finalizarea reparațiilor la timp. Consilierul primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, a raportat că forțele ruse mută coloane de combustibili pentru a aproviziona pozițiile rusești de pe malul stâng (est) al râului Nipro din regiunea Herson prin Mariupol, din cauza avariilor aduse podului strâmtoarea Kerci.

UPDATE 02.35 Subiecții federali ruși se confruntă cu provocări semnificative în furnizarea plăților promise personalului mobilizat și familiilor acestora, ceea ce probabil va degrada și mai mult economia Rusiei și va aprinde tensiunile sociale. Guvernatorii ruși încearcă să liniștească familiile personalului mobilizat pe termen scurt, oferind o fracțiune din plățile promise. Guvernatorul regiunii Voronej, Alexander Gusev, a remarcat, de exemplu, că rudele soldaților mobilizați care trăiesc sub pragul sărăciei vor primi o plată unică de 11.832 de ruble (aproximativ 193 USD). Militarii mobilizați din regiunea Ulyanovsk au lansat un apel video guvernatorului în care afirmă că au primit doar 1.500 de ruble (aproximativ 25 USD) pentru o lună și jumătate de serviciu. Personalul mobilizat de la Ulyanovsk a remarcat că alte regiuni plătesc compensații promise atât voluntarilor, cât și celor mobilizați, Caucazian Knot a raportat că rudele bărbaților mobilizați dintr-un oraș din regiunea Kuban au primit lemn de foc de la guvern în loc de 100.000 de ruble promise (aproximativ 1.620 USD). Există, de asemenea, cazuri în care subiecții federali nu reușesc să acorde reduceri de dobândă pentru împrumutul promis familiilor personalului mobilizat.

UPDATE 02.16 Forțele armate ruse se luptă să-și echipeze personalul mobilizat. Șeful Consiliului pentru Drepturile Omului condus de Valery Fadeev a declarat că soldații mobilizați, fie ei bogați ori săraci, trebuie să primească echipament similar și a remarcat că guvernul federal trebuie să asigure cu astfel de echipamente regiunile mai sărace. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse aflate în curs de antrenament în Baranovichi, regiunea Brest, în Belarus, primesc căști învechite din cel de-al Doilea Război Mondial și armuri de corp din anii 1960 și 1970. Statul Major ucrainean a adăugat că o mare parte a armelor de calibru mic furnizate nu funcționează din cauza condițiilor proaste de depozitare. Mobilizații din Oblastul Oryol au înregistrat apeluri video către guvernatorul Andrey Klychov, în care arată echipamente defecte, cum ar fi cuțite defecte, lanterne ieftine, rucsacuri de proastă calitate și cizme incomode. În schimb, mobilizații i-au cerut lui Klychov să le ofere bani pentru a se putea echipa corespunzător. Klychov a răspuns că oficialii guvernamentali nu au fost martori la aceste probleme atunci când au vizitat personalul mobilizat și a remarcat că regiunea a asigurat „cel mai bun echipament pe care l-a putut obține”. Militarii mobilizați din regiunile Novosibirsk și Perm au exprimat nemulțumiri similare.

UPDATE 01.40 Rudele personalului mobilizat continuă să-și împărtășească indignarea online și prin proteste. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat rude ale militarilor mobilizați protestând în fața unei clădiri a administrației Valuyki, afirmând că oficialii locali refuză să ofere un „coridor verde” și vehicule celor dragi. Organismele de opoziție ruse au raportat că femeile din regiunea Kursk au protestat timp de două zile pentru a atrage atenția guvernatorului regiunii Kursk, Roman Starovoyt, și s-au plâns că oficialii ruși trimit personalul mobilizat în zone periculoase precum Lysychansk. Starovoyt a promis că va solicita sprijin suplimentar pentru militarii mobilizați din regiunea Kursk de la Ministerul rus al Apărării (MOD).

Industria rusă continuă să se confrunte cu lipsuri de angajați ca urmare a mobilizării. Publicația rusă de opoziție Proekt Media a raportat că aproape 90 de întreprinderi din regiunea Krasnoyarsk caută să înlocuiască specialiștii mobilizați. Surse ruse au raportat lipsuri similare de locuri de muncă în regiunea Sverdlovsk.

UPDATE 01.10 Şeful adjunct al ocupaţiei ruse al Oblastului Herson, Kirill Stremousov, a fost ucis într-un accident de maşină pe 9 noiembrie. Mai multe surse ruse, inclusiv șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, au susținut că accidentul de mașină s-a produs la Genichesk, în apropiere de granița dintre oblasturile Herson și Crimeea, dar imaginile geolocalizate ale presupuselor epave ale mașinii sunt la 8 km sud de Nova Kakhovka. Moartea lui Stremusov a avut loc întâmplător în ziua în care Ministerul Apărării Rusiei a anunțat începutul unei retrageri de pe malul de vest (dreapta) al Oblastului Herson.

image

UPDATE 00.37 Autoritățile de ocupație din spatele zonelor din spate probabil sporesc măsurile de represiune și măsurile de filtrare efectuate de forțele de ordine, pe fondul temerilor unor contraofensive ucrainene, după anunțul de retragere din 9 noiembrie din Oblastul Herson. Surse ruse au susținut că autoritățile de ocupație au reținut un grup de presupuși militanți ucraineni în Berdyansk, regiunea Zaporijia. O sursă rusă a susținut că autoritățile ruse au împiedicat un atac „terorist” ucrainean împotriva unei instalații de distribuție a gazelor din Novoaidar, regiunea Lugansk. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a raportat că partizanii ucraineni au atacat sediul ocupației ruse din Voznesenska, la periferia nord-estică a Melitopolului, iar imaginile geolocalizate arată fum care se ridică dintr-o clădire din zonă. O sursă rusă a susținut că locuitorii din Melitopol formează un „batalion voluntari de aplicare a legii”, o revendicare care probabil are ca scop descurajarea viitoarelor activități partizane în și în jurul orașului. Centrul de Rezistență al Ucrainei a declarat că forțele ruse au crescut numărul și frecvența punctelor de control pentru proprietarii de mașini ucraineni din regiunea Zaporijia ocupată și le marchează plăcuțele de înmatriculare cu stema Ucrainei. Astfel de măsuri le permit autorităților ocupaționale să identifice mai ușor pe cei cunoscuți că au refuzat să colaboreze și să eficientizeze procesele de filtrare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul rus al Apărării (MOD) a ordonat forțelor ruse de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro să înceapă retragerea pe malul de est (stânga) pe 9 noiembrie. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat retragerea trupelor ruse peste râul Nipro, în timpul unei întâlniri televizate foarte spectaculoase cu comandantul forţelor armate ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, pe 9 noiembrie. În timpul întâlnirii televizate, Surovikin a recomandat retragerea, iar Şoigu a acceptat decizia sa, dându-i lui Surovikin sarcina de a asigura „transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor” pe malul de est (stânga).

Declarațiile lui Șoigu și Surovikin marchează începutul unei retrageri constante a trupelor ruse de peste Nipro către poziții pregătite pe malul de est (stânga) pentru a păstra puterea de luptă a unităților ruse, inclusiv a unor elemente ale Diviziilor 76 și 106 de desant aerian și Corpului 22 de armată. Surovikin a declarat în special că jumătate din trupele retrase de pe malul de vest al Niproului vor fi redistribuite în alte zone ale Ucrainei. Întregul contingent rus va avea nevoie de ceva timp pentru a se retrage peste râul Nipro și încă nu este clar dacă forțele ruse vor putea efectua retragerea în ordine sub presiunea forțelor ucrainene. Bătălia de la Herson nu s-a încheiat, dar a intrat într-o nouă fază - forțele ruse prioritizând retragerea forțelor lor peste râu în ordine, mai degrabă decât să încerce să oprească complet contraofensiva ucraineană.

Contraofensiva ucraineană în direcția Herson din august - o campanie coordonată de interdicție pentru a forța forțele ruse să se retragă peste Nipro fără a necesita ofensive terestre majore ucrainene - a reușit probabil. După cum a observat ISW în lunile precedente, forțele ucrainene s-au angajat într-o campanie intenționată și bine executată de a viza zonele de concentrare, activele militare și nodurile logistice ale Rusiei din întreaga regiune Herson, pentru a face ca pozițiile rusești continue pe malul de vest să fie imposibil de menținut, fără a fi nevoie să conducă mari -manevre terestre de amploare și costisitoare pentru eliberarea teritoriului. Trupele ucrainene au lansat atacuri constante asupra podurilor peste râul Nipro și au vizat centrele de aprovizionare și depozitele de muniții de pe malul de est al Niprului, ceea ce a degradat capacitatea forțelor ruse de a aproviziona gruparea de pe malul de vest; Forțele ucrainene au combinat aceste lovituri cu atacuri la sol prudente și de succes în locații cheie precum Davydiv Brid. Această campanie a ajuns la bun sfârșit. Surovikin a recunoscut direct că forțele ruse nu pot aproviziona gruparea lor în orașul Herson și zonele învecinate din cauza atacurilor ucrainene asupra liniilor critice de aprovizionare rusești către malul de vest. Surse ruse au remarcat că retragerea este o consecință naturală a atacurilor ucrainene țintite și sistematice care au vizat gruparea rusă de pe malul de vest și arterele sale principale de aprovizionare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990